Kuvaus

Vuoden 2022 Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus myönnetään Eräjärven Eerolalle ja Walleniuksen Wapriikkille

TIEDOTE 21.4.2022

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry ja Lomalaidun ry myöntävät valtakunnallisen Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustuksen Eräjärven Eerolalle ja Walleniuksen Wapriikille huomionosoituksena rohkeasta yritystoiminnan kehittämisestä ja raikkaista ideoista, joilla on ollut merkittävä vaikutus koko alueen vetovoimaan.

Nyt palkittavat yrittäjät kotitalousopettaja Hannele Eerola-Jämsén ja hänen tyttärensä kauppatieteiden opiskelija Jasmin Jämsén ovat tehneet pitkäjänteistä työtä kehittäessään ja uudistaessaan raikkain ideoin molempia yrityksiä. Samalla on kuitenkin kunnioitettu vanhoja perinteitä.

300-vuotiaalla sukutilalla koetaan kaikkien aistien elämyksiä

Eräjärven Eerola tarjoaa ruokailu-, majoitus- ja juhlapalveluja idyllisessä maalaismiljöössä. Eerolan sukutila täytti viime vuonna 300 vuotta eli se on ollut samalla suvulla vuodesta 1721. Tilalla asustaa 10.,11. ja 12. sukupolvi. Juhlapalvelu- ja matkailutoiminta alkoi tilalla jo 45 vuotta sitten, jolloin Hannelen vanhemmat, Hellevi ja Eero Eerola, aloittivat toiminnan. Vanha emäntä Hellevi osallistuu edelleen tilan tapahtumiin. Myös nuori isäntä Johannes työskentelee tilalla opiskeluiden lomassa.

Eerolassa pääsee kokemaan kaikkien aistien elämyksen ja menneen ajan tunnelmaa keskellä maaseutua. Eerola on suosittu hää- ja juhlapaikka. Yksi kesän kohokohdista on musiikilliset sunnuntaibrunssit. Puistomaisessa pihapiirissä Tee- ja kahvihuone Siirin Salongissa voi nauttia talon leivonnaisia ja erikoisuuksia. Pihapiiriä ympäröivät rakennukset, joista vanhin on vilja-aitta vuodelta 1756, nykyinen hääaitta olkivuoteineen. Käsintehdyssä riukuaitauksessa ilahduttavat lampaat.

Eerola on kuin keidas täynnä maadoittavaa rauhaa, jota ihmiset nykyaikana kaipaavat. Monet etsivät yhteyttä vanhaan ja alkuperäiseen esimerkiksi majoittumalla idyllisissä maalaisromanttisissa aitoissa. Eerolassa majoitutaan ympäri vuoden  persoonallisesti sisustetuissa huoneissa. Asiakkaita hemmotellaan erikoisuuksilla, sillä pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä. Eerola on luomutila, joka hyödyntää myös luomupuutarhansa antimia tarjoiluissa.

Kenkätehtaasta kulttuurikeskukseksi

Vuonna 2019 Hannele ja Jasmin ostivat 4500 neliön suuruisen punatiilisen linnamaisen Korkeakosken entisen kenkätehtaan, joka on uuden toiminnan myötä nimetty perustajansa mukaan Walleniuksen Wapriikiksi. Yrittämisen tehokaksikko on luonut ainutlaatuisesta kulttuurihistoriallisesta suomalaisen kenkäteollisuuden alkulähteestä monipuolisen elämys- ja kulttuurikeskuksen.

Uniikkiin tehdasmiljööseen on avautunut Galleria WW, Tee- ja kahvihuone Singer ja herkkukauppa. Historiallisessa rakennuksessa järjestetään jopa 500 hengen häitä, juhlia, yritystilaisuuksia ja konsertteja. Paikka tarjoaa myös toimitiloja, messuja, kursseja ja trendikkään ympäristön valokuvaukselle sekä muille luoville projekteille yritysten ja yksityisten tarpeisiin. Uusi ennakkoluuloton yritystoiminta on lisännyt huomattavasti alueen vetovoimaa.

“Odotamme mielenkiinnolla tapahtumarikasta kesää. Inspiroiva tehdasmiljöö tarjoaa erinomaiset puitteet kulttuurin eri muodoille. Tänä vuonna Galleria WW:ssä järjestetään 38 näyttelyä, joissa on nähtävillä 66 taiteilijan taidetta”, kertoo Hannele Eerola-Jämsén.

Kaukaa näkee lähelle

“Ulkomailla olo on vahvistanut yhteyttä sukutilaamme ja omiin juuriimme. Se on lisännyt arvostusta menneitä sukupolvia kohtaan. Kaukaa todellakin näkee lähelle”, toteaa Hannele Eerola-Jämsén.

Hannele Eerola-Jämsén perheineen on aikoinaan asunut ulkomailla ja edustanut siellä Suomea 12 vuoden ajan hänen puolisonsa suurlähettiläs Kauko Jämsénin työskennellessä useissa eri maissa. Vuonna 2009 perhe palasi juurilleen Eerolaan. Yritystoimintaan ammennetaan uusia raikkaita tuulia ulkomailta tilan pitkiä perinteitä kunnioittaen.

“Meillä on kova halua olla edellä aikaa ja kehittyä. Kun kansainvälinen vire yhdistyy perinteisiin ja historiaan, syntyy ainutlaatuisia kokonaisuuksia”, iloitsee Jasmin Jämsén.

******

Tunnustuksen kriteerit

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry ja Lomalaidun ry rohkaisevat nuoria ja uusia sukupolvia jatkajiksi maaseutumatkailualalle ja kannustavat heitä kehittämään toimintaansa. Huomionosoituksena tästä myönnetään yritykselle, henkilölle tai henkilöille valtakunnallinen Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus.

Valinnassa huomioidaan innovatiivisuus ja rohkea ote yrityksen kehittämiseen. Palkittava voi olla uusi yrittäjä, joka aloittaa tyhjältä pöydältä tai toimivan yrityksen jatkaja, joka on lähtenyt kehittämään yritystä selkeästi uusille urille. Palkinnolla halutaan kannustaa nimenomaan uutta yrittäjäsukupolvea ryhtymään maaseutumatkailuyrittäjiksi.

Lisätietoja:
yrittäjä Hannele Eerola-Jämsén, erajarven.eerola@eerola.net, 040 515 3362

www.eerola.net

www.walleniuksenwapriikki.fi

Lisätietoja huomionosoituksesta:

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka, 040 596 8027

ja Lomalaidun ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Aalto, 040 1791 618

Lue lehtijuttu tunnustuksesta